proVita MEDICA - NZOZ nr 3 Joanna Żurek
odchudzanie Gabinet leczenia nadwagi i otyłości

Otyłość zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, która ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Otyłość wiąże się z rozwojem takich chorób jak: hiperlipidemia, nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia, choroba wieńcowa, cukrzyca, niewydolność nerek. Osoby otyłe skarżą się na bóle kręgosłupa oraz stawów. W Polsce z każdym rokiem przybywa osób otyłych z powodu nieprawidłowej diety i braku ruchu. Zapraszamy pacjentów, którzy chcą zmienić styl życia i rozpocząć bezpieczne odchudzanie pod opieką lekarza.

 

 

 

 

 
Porada obejmuje:
  • wywiad wraz z poznaniem nawyków żywieniowych pacjenta,
  • badanie fizykalne wraz z oceną stanu układu krążenia,
  • pomiar masy ciała, ciśnienia tętniczego, badanie poziomu cukru, ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie za pomocą badania urządzeniem TANITA
  • ocena należnej masy ciała oraz obliczanie BMI,
  • ocena indywidualnego zapotrzebowania energetycznego,
  • ustalenie indywidualnej diety redukującej masę ciała (korekta błędów żywieniowych, dukacja dietetyczna),
  • leczenie wspomagające.

 

Badania,które pacjent powinien zabrać na pierwszą wizytę(z ostatnich 3 m-cy):

  • morfologia, lipidogram, mocznik, kreatynina, Alat, Aspat, TSH,fT4, kwas moczowy.

Nasze Przepisy

» Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
   i czarnymi oliwkami

Składniki: (proporcje na 1000g potrawy)

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500g pomidorów
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 czarnych oliwek
  • 200ml wody,
  • sól,pieprz świeżo mielony,
  • bazylia suszona i świeża

Na oliwie podsmażyć pomidory,dodać surową fasolkę, wodę, oliwki i przyprawy. Dusić około 30 minut(ewentualnie dodać wody)

1 porcja: około 250 g to 103 kcal

» Sałatka z wędzonego kurczaka

Składniki:

  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 100g kapusty pekińskiej
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100g ogórka
  • 25 g oliwek(10 sztuk)
  • 200 g pomidora
  • 15 ml oliwy,sól,pieprz

Pokroić i połączyć razem składniki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

2 porcje: po 300g 153 kcal

» Sałatka z gruszki i sera pleśniowego niebieskiego

Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 gruszki
  • 5 g słonecznika
  • 30 g sera pleśniowego niebieskiego
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny, pieprz świeżo mielony

Połączyć składniki.

1 porcja: 250g-280 kcal

» Bananowe Lassi

Składniki:

  • banan 1 sztuka
  • 200ml kefiru 0%

Zmiksować razem.

1 porcja: 164 kcal

» Papryka czerwona faszerowana mięsem z indyka

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 6 oliwek czarnych
  • 5g oliwy z oliwek
  • 1 cebula,sól,pieprz

Udusić na oliwie mięso, oliwki i cebulę. Odciąć górna część papryki, posolić ją w środku,nadziewać mięsem,przykryć odcięta częścią (z ogonkiem). Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 30 minut.

1 porcja: 236 kcal

Nasze Przepisy
fiid
Cennik

pierwsza wizyta -150 zł
kolejne wizyty -100 zł
dieta indywidualna na 14 dni - 150 zł

Kontakt

Indywidualna Spec. Praktyka Lekarska
Lek. med. Joanna Żurek
specjalista chorób wewnętrznych,
absolwent studiów podyplomowych (kier. dietetyka) w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
członek:

  • Polskiego Stowarzyszenia Praktycznej Terapii Otyłości
  • Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością
  • Polskiego Towarzystwa Kardiodiabetologicznego

    Gabinet leczenia nadwagi i otyłości
    tel. 58 671 26 66

    wizyty prosimy ustalać telefonicznie

    odwiedź również:
    www.provitamedica.pl